Θέρμου
Small text Medium text Large text

αναζήτηση


Υπαίθριοι Χώροι

 

Θέση Θέας Πετροχωρίου

Πρόκειται για ένα πλάτωμα παραπλεύρως του δρόμου στην έξοδο του Πετροχωρίου προς τα Σιταράλωνα. Στο χώρο αυτό διαμορφώθηκε ένας μοναδικός χώρος ξεκούρασης και αναψυχής.   Το σημείο αυτό προσφέρει μια υπέροχη και πραγματικά μοναδική θέα της Λίμνης Τριχωνίδας σε όλο σχεδόν το εύρος της.

 

 

Θέση Θέας Δρυμώνα

Στο δρόμο Δρυμώνα – Νεροχώρι ολοκληρώθηκε η ανάπλαση ενός χώρου που βρίσκεται πάνω από τον οικισμό και στις παρυφές του ελατοδάσους, προσφέροντας γνήσια δασική αναψυχή και καταπληκτική θέα στο γύρω ορεινό τοπίο, στις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία και ως πέρα στα Βαρδούσια και το Παναχαϊκό. 

 

 

Παραδοσιακό Αλώνι Κόνισκας

Στην είσοδο του κεντρικού οικισμού της Κόνισκας βρίσκεται σε εξέλιξη, η ανάπλαση ενός χώρου που περιλαμβάνει την ανάδειξη ενός παραδοσιακού αλωνιού. Στόχος είναι η αναβίωση στοιχείων της παραδοσιακής αγροτικής ζωής με οργάνωση πολιτιστικών γιορτών.

 

Στενά Ευήνου Κόνισκας

Σε ένα στενό πέρασμα του Ευήνου ανάμεσα στην Κόνισκα και στον Πέρκο, όπου τα βράχια των εκατέρωθεν του ποταμού πλαγιών πέφτουν κάθετα στο ποτάμι, δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Εκεί, όπως προαναφέρθηκε,   υπάρχει παλιό συγκρότημα από πέτρινα σπίτια και υδρόμυλο και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του σπιτιού του μυλωνά και του υδρόμυλου.

 

Παραλίμνιο τοπίο Μυρτιάς

Το τοπίο αυτό, που εκτείνεται σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από την είσοδο στην Κάτω Μυρτιά έως τη θέση Κόκκινο Στεφάνι, όπου βρίσκεται η γνωστή λουτροπηγή της Μυρτιάς, αφορά ένα από τα πιο αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος της λίμνης Τριχωνίδας. Το πρώτο τμήμα της, στη θέση «Προφήτης Ηλίας» είναι αρκετά αξιοποιημένο και συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες τόσο για αναψυχή και βόλτα στην παραλία της λίμνης, στον ίσκιο των πλατανιών, όσο και για χαλάρωση και διασκέδαση στα παραλίμνια κέντρα αναψυχής που υπάρχουν στην περιοχή αυτή.

 Η παραλίμνια περιοχή της Μυρτιάς είναι από τα πιο πολυσύχναστα παραλίμνια μέρη της Τριχωνίδας και, επιπλέον, βρίσκεται στην είσοδο του Δήμου, ενός Δήμου με σημαντικότατο και πολυσήμαντο ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα. Επιπλέον, στην περιοχή αυτή υπάρχει και παραλία με φυσικό αμμοχάλικο που ενδείκνυται για κολύμβηση.

 

Καταρράκτης της Μυρτιάς

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό καταρράκτη που βρίσκεται στο απότομο πρανές του γκρεμού κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Ελεούσας στη Μυρτιά. Από τον καταρράκτη πέφτουν τα νερά ενός ρέματος που δημιουργείται από τις πλούσιες πηγές που αναβλύζουν σε ένα εντυπωσιακό πλατανόφυτο τοπίο στην Άνω Μυρτιά. Μετά τον καταρράκτη τα νερά οδηγούνται σε έναν παλιό νερόμυλο με νεροτριβή, που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία, και στη συνέχεια οδηγούνται μέσω υδραύλακων για την άρδευση των εντυπωσιακών πορτοκαλεώνων της Κάτω Μυρτιάς.

 

Ρέμα Μοκιστιάνου

Τα νερά των Πηγών της Αγίας Σοφίας και των Πηγών του Θέρμου οδηγούνται μέσω του ρέματος Μοκιστιάνου μέσα από ένα εντυπωσιακό πλατανόφυτο τοπίο στη λίμνη Τριχωνίδα. Το τοπίο κατά μήκος του ρέματος, που έχει νερό σε όλη τη διάρκεια του έτους, είναι ειδυλλιακό, καθώς η βλάστηση είναι πολύ πυκνή. Στη διαδρομή συναντάμε και έναν καταρράκτη, τον αποκαλούμενο καταρράκτη του Μοκιστιάνου.

 

 

Παραλία Φωτμούς

Στην περιοχή της Φωτμούς, που τη συναντάμε κατά μήκος της διαδρομής από την Κάτω Μυρτιά προς το Πετροχώρι, υπάρχει παραλία μεγάλου μήκους με φυσικό χαλίκι, που ενδείκνυται για μπάνιο στη λίμνη. Παλαιότερα, μάλιστα, όταν η πρόσβαση στη θάλασσα ήταν πιο δύσκολη, η συγκεκριμένη παραλία χρησιμοποιούνταν ανελλιπώς για κολύμβηση.

 

Παραλία Σιταραλώνων

Ομοίως με την περιοχή της Φωτμούς, στην παραλία των Σιταραλώνων, συναντάμε παραλία με φυσικό χαλίκι, που ενδείκνυται επίσης για μπάνιο στη λίμνη.

 

Φαράγγι Ευήνου Ανάληψης

Πρόκειται για ένα στενό φαράγγι του Ευήνου που ξεκινάει από τη Γέφυρα Μπανιά και φτάνει ως τη θέση Πόρος. Η διάνοιξη μονοπατιού που να ξεκινά κάπου από τον Εύηνο (κοντά στην πίστα του Εύηνου ποταμού), να περνά πίσω από την Ανάληψη και να εκτείνεται μέχρι τον Ασκητή (σκήτη του Νεομάρτυρα Ιακώβου) με θέα πάντα τον Εύηνο ποταμό και στη συνέχεια να ακολουθεί την πορεία προς το ιστορικό Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη της Δερβέκιστας, αποτελεί ιδανική και ξεχωριστή περίπτωση ανάδειξης φαραγγιού.

 

Θεοτικό Δρυμώνα

Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης, που βρίσκεται στον παραπόταμο του Ευήνου Φειδάκια κοντά στον Δρυμώνα, απ’ όπου μπορεί να προσεγγιστεί, καθώς το νερό του ποταμού εξαφανίζεται κάτω από το έδαφος για να επανεμφανιστεί παρακάτω, αφού οι βράχοι σχηματίζουν φυσικό γεφύρι, πάνω στο οποίο υπάρχει πλούσια βλάστηση. Η λαϊκή πίστη πως τέτοιο θαύμα τα φύσης μόνο ως δημιούργημα ανώτερης δύναμης θα μπορούσε να εξηγηθεί, εξηγεί και την ονομασία αυτού του εντυπωσιακού φυσικού δημιουργήματος.

 

Καταρράκτης Διασελακίου

Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό καταρράκτη, που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Διασελάκι, κοντά στον Εύηνο.

 

 

 

Φαράγγι και Καταρράκτης Λαδικούς

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό στενό φαράγγι στις Πηγές του παραποτάμου Φιδάκια κοντά στον οικισμό Λαδικού του Τ. Δ. Χαλικίου, πνιγμένο στο πράσινο, όπου βρίσκεται και ο προαναφερόμενος καταρράκτης.

 

Χαράδρα Κοσκινορέματος (Μελίγκοβας)

Πρόκειται για τη στενή εντυπωσιακή χαράδρα του Κοσκινορέματος, που εκτείνεται από τη συμβολή με τον Γιδομανδρίτη έως τον νερόμυλο της Κοσκινάς. Στη συμβολή με τον Γιδομανδρίτη δεσπόζει ο νερόμυλος και η κρεμαστή συρματογέφυρα.

 

Στενά Γιδομαντρίτη

Πρόκειται για ένα τμήμα του Γιδομανδρίτη που εκτείνεται από τη Διποταμιά (συμβολή με το Κοσινόρεμα) και καταλήγει ως τον συνοικισμό Γιδομάνδρια. Φυσικά στοιχεία, όπως το Φυσικό Τείχος και οι Νεραϊδοσπηλιές, και ανθρωπογενή δημιουργήματα, όπως το Χάνι της Σπηλιάς και το Σκαλιστό Αυλάκι, αποτελούν χαρακτηριστικά που εντυπωσιάζουν.

 

 

Διποταμιά Γιδομανδρίτη

Πρόκειται για το χώρο με τα βαθύσκιωτα πλατάνια στη συμβολή του Γιδομανδρίτη με το Κοσινόρεμα, όπου κυριαρχεί ο παλιός διώροφος νερόμυλος με τη νεροτριβή κα τα μαντάνια και δίπλα η θολωτή λιθόχτιστη μονότοξη γέφυρα της Διποταμιάς. Ο χώρος προορίζεται για τη δημιουργία Μουσείου Νερών – Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης.

 

 

Φαράγγι της Αμβρακιάς ή Φαράγγι του Δία

Πρόκειται για το εντυπωσιακό φαράγγι του Κοσινορέματος κοντά στην Αμβρακιά, που πήρε την ονομασία αυτή από ένα αγαλματίδιο του Δία Υψιμβρέτη που βρέθηκε εκεί κοντά. Στην διαδρομή Αβαρίκος – Ανάληψη υπάρχει ένας μεγάλος χώρος με πλούσια τρεχούμενα νερά κάτω από πανύψηλα πλατάνια, που έχει αναπλασθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο χώρος προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη και πραγματική ξεκούραση.

 

 

Κοιλάδα των Νεράιδων Γιδομαντρίτη

Πρόκειται για το τμήμα του Γιδομανδρίτη που εκτείνεται σε μήκος 3 χμ. από τη Διποταμιά ως την περιοχή Λημέρια, η οποία χαρακτηρίζεται από τα βαθύσκιωτα πλατάνια, τις πολλές πηγές, την εντυπωσιακή σπηλιά, το δάσος Αριάς στα Λημέρια και τις ενδιαφέρουσες ανθρώπινε δημιουργίες, όπως πεζογέφυρες, πεζούλες, αγροτόσπιτα κ.α..

 

 

Φαράγγι και Καταρράκτες Πηγών Γιδομανδρίτη

Είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι, που φαντάζει απόκοσμο μέρος με τα στοιχεία που το απαρτίζουν, στενά περάσματα, μονοπάτια, πλούσια νερά, παρθένο ελατόδασος, καταρράκτες σε ποικίλα σχέδια, εντυπωσιακές κορυφές   κ.α.. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος καταρράκτης Σιαλπός.

 

 

 

Φαράγγι Κρούνα στις πηγές Κοσινορέματος

Στις πηγές του Κοσινορέματος στον οικισμό Κοκκινόβρυση (Κοσίνα) εντύπωση προκαλεί το φαράγγι Κρούνα με τον ομώνυμο καταρράκτη, που προσεγγίζεται δύσκολα από μονοπάτι, και ο καταρράκτης της Αγίας Παρασκευής, που είναι ορατός από το δρόμο κατά τη διαδρομή από Αμπέλια.

 

 

 

Καταρράκτες Χούνης και Σπηλούλας Αμπελίων

Ο καταρράκτης της Χούνης βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το δρόμο προς τον Άγιο Θεόδωρο και εντυπωσιάζει με το ύψος του και την αγριότητα του τοπίου. Ο καταρράκτης Σπηλούλα στο Αγνάντι, δίπλα στον οικισμό Αμπέλια, εντυπωσιάζει με το σχήμα του.

 

 

 

Φαράγγι Διπλατάνου

Το εντυπωσιακό στενό φαράγγι στο ρέμα Τερνιώτικο δίπλα στον Διπλάτανο, σε πολύ μικρή απόσταση από την Ευηνολίμνη, αποτελεί ένα ακόμη εν δυνάμει αξιοθέατο της άγριας φύσης στην περιοχή.


Δήλωση Προστασίας Δεδομένων Powered by SingularLogic