Θέρμου
Small text Medium text Large text

αναζήτηση


Πηγές

 

Πολλές και ενδιαφέρουσες πηγές μέσα σε πολύ ενδιαφέροντα τοπία συναντάμε σε πολλά σημεία του Δήμου, οι οποίες με την κατάλληλη ανάπλαση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικές σημειακές παρεμβάσεις ως σταθμοί ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Μερικές από τις πιο σημαντικές πηγές είναι οι εξής:

Πηγές Αγίας Σοφίας

Πρόκειται γα ένα χώρο παραπλεύρως του επαρχιακού δρόμου προς Θέρμο όπου τα τρεχούμενα νερά και η βλάστηση δημιουργούν μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Πρόσφατα έχει γίνει ανάπλαση του χώρου με πλακόστρωση – πλατφόρμα περιπάτου προς τον καταρράκτη, πέργολες, παγκάκια και φωτισμό.

 

 

Πηγές Αβαρίκου

Στο κέντρο του οικισμού Αβαρίκου ο χώρος των πηγών και της παρακείμενης πλατείας αποτελούν ένα πολύ αξιόλογο προορισμό κοντά στην πόλη του Θέρμου.

 

Πηγές Κεφαλόβρυσου Ανάληψης

Στην διαδρομή Αβαρίκος – Ανάληψη, στη θέση Κεφαλόβρυσο, υπάρχει ένας μεγάλος χώρος με πλούσια τρεχούμενα νερά κάτω από πανύψηλα πλατάνια, που έχει αναπλαστεί. Ο χώρος προσφέρει στον επισκέπτη γαλήνη και πραγματική ξεκούραση. Αιωνόβια μεγάλα πλατάνια, άφθονα νερά με πολλές πέτρινες παραδοσιακές βρύσες, τρεις αναπαλαιωμένοι παραδοσιακοί νερόμυλοι, λίγα πελασγικά τείχη κοντά στις πηγές κ.ά. συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο, ένα τοπίο που ξαφνιάζει τον ξένο επισκέπτη.

Το σημείο αυτό ήταν ένας πάρα πολύ σημαντικός παραδοσιακός και ιστορικός σταθμός του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου χερσαίου δρόμου (μονοπατιού) της Αιτωλίας και ευρύτερα της Δυτικής Ρούμελης, που κάποτε οδηγούσε από τους εύφορους κάμπους του Γαλατά, του Ευηνοχωρίου και του Μεσολογγίου στην ορεινή Ναυπακτία, την ορεινή Δωρίδα και την Ευρυτανία. Ήταν, τέλος, ο μεγάλος ιστορικός δρόμος που ακολούθησαν οι διασωθέντες εξοδίτες μετά την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου (Απρίλης του 1826) μέχρι τον Πλάτανο Ναυπακτίας.

 

Πηγές Σιμιγδάλης Ανάληψης

Ο χώρος που ξεκινά από το χώρο στάθμευσης στο κέντρο της Ανάληψης μέχρι τα πλατάνια και τις βρύσες της Σιμιγδάλης είναι ένας πολύ σημαντικός παραδοσιακός και ιστορικός χώρος, ο οποίος λόγω των χαρακτηριστικών του, με τα πολλά πλατάνια και τις πέτρινες βρύσες, και της θέσης του, αφού βρίσκεται σε συνάφεια με το κέντρο του οικισμού, αποτελεί έναν όμορφο χώρο αναψυχής για το καλοκαίρι. Έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και προς τη σωστή κατεύθυνση στο χώρο αυτόν και θα πρέπει για τον εναπομείνοντα χώρο να γίνουν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάδειξης του χώρου, που θα αναφέρονται σε παιδική χαρά, γήπεδο 5Χ5, αναψυκτήριο, πλακόστρωτο μέχρι την Αγία Παρασκευή, ώστε να δοθούν στο χώρο όλες οι δυνατές λειτουργίες, οι οποίες θα εξυπηρετούν πολλαπλές ανάγκες των κατοίκων του οικισμού και των επισκεπτών.

 

Πηγή Κάτω Κεφαλόβρυσο Δρυμώνα

Στην αρχή σχεδόν της διαδρομής από Δρυμώνα προς Νεροχώρι – Αμβρακιά – Αργυρό Πηγάδι συναντάμε λίγο πιο κάτω από το δρόμο την εντυπωσιακή πηγή Κάτω Κεφαλόβρυσο, σε μια πολύ ειδυλλιακή τοποθεσία μέσα στα πλατάνια και τα έλατα.

Εντύπωση προκαλεί ο γερο – πλάτανος με την υπερβολικά μεγάλη κουφάλα, η οποία χρησιμοποιούνταν παλιά ως καζαναριό, για να βγάζουν το τσίπουρο, μιας και λόγω του μεγέθους του χωρούσε όλα τα απαραίτητα για τη διαδικασία αυτή σύνεργα, και τοποθετούσαν και καθίσματα μάλιστα για να κάθονται γύρω από το καζάνι. Η ανάπλαση του χώρου και η ανακατασκευή του καζαναριού, του «τσιπουράδικου» στην κουφάλα του πλατάνου μπορεί να αποτελέσει μια εντυπωσιακή παρέμβαση.

 

Πηγές Καραπέτσα και Γαρκιώτη

Στην ίδια διαδρομή από Νεροχώρι προς Αργυρό Πηγάδι, λίγο πριν το Αργυρό Πηγάδι συναντάμε την πηγή Καραπέτσα Αμβρακιάς και την πηγή Γαρκιώτη Αργυρού Πηγαδίου με τα άφθονα νερά, που βρίσκονται σε ένα μαγευτικό τοπίο σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

 

Πηγή Πελαγάκι

Στη διαδρομή Κοκκινόβρυση – Πρόδρομος Ευρυτανίας, στα όρια του Νομού, βρίσκεται μέσα στα έλατα η πηγή Πελαγάκι σε υψόμετρο άνω των 1.100 μέτρων, όπου, μάλιστα, σχηματίζεται και γραφική λιμνούλα – από αυτό, εξάλλου, πήρε και την ονομασία αυτή – η οποία διατηρείται και τους θερινούς μήνες. Η ανάπλαση του χώρου απαραίτητη, καθώς εκεί βρίσκεται η μοναδική ορεινή λίμνη στην περιοχή που διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Πηγή Παλιόστανη

Στην ίδια διαδρομή, λίγο έξω από τον οικισμό Κοκκινόβρυση (Κοσίνα) βρίσκεται η πηγή Παλιόστανη, μέσα σε μια περιοχή κατάφυτη από πλατάνια και έλατα, όπου στάλιζαν τα πολυάριθμα κοπάδια της περιοχής. Η περιοχή προσφέρεται ιδιαίτερα για τη διαμόρφωση κατάλληλου χώρου δασικής αναψυχής, λόγω της φυσικής ομορφιάς, της πλούσιας σκίασης, της ευρυχωρίας των χώρων και της θέσης της πάνω στο δρόμο προς την Ευρυτανία.

 

Πηγές Διπλατάνου

Στο νευραλγικότερο σημείο του χωριού βρίσκονται οι πηγές που δίνουν το στίγμα σ’ αυτό το απόμερο αλλά γραφικό και φιλόξενο χωριό. Οι πηγές αναβλύζουν στη ρίζα δύο θεόρατων πλατανιών. Σ’ αυτό, εξάλλου, χρωστάει το όνομά του και το χωριό. Η ανάπλαση των πηγών αυτών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, καθώς το συγκεκριμένο σημείο διατηρεί μια μοναδικότητα, αφού συνδυάζει αριστοτεχνικά τη φυσική ομορφιά με την παραδοσιακή γραφικότητα του χωριού.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως και σε πολλά άλλα σημεία, όπως στη διαδρομή Δρυμώνας – Χαλίκι, στο κέντρο της Αετόπετρας, στις Πηγές Δεσπότη και Μότση Καλουδίου και αλλού, υπάρχουν αξιόλογες πηγές που μπορούν να αξιοποιηθούν αναλόγως.


Δήλωση Προστασίας Δεδομένων Powered by SingularLogic