Θέρμου
Small text Medium text Large text

αναζήτηση


Νεώτερα Εκκλησιαστικά Μνημεία

 

Ναός Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα στο Αργυρό Πηγάδι

Ο πεντάτρουλος ναός του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα στο Αργυρό Πηγάδι, που χτίστηκε τον 19ο αι., αποτελεί μοναδικό δείγμα αυτού του είδους ναοδομίας στην Αιτωλ/νία. Ο ναός έχει κηρυχθεί μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 
Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Αμπέλια
 
Ο Ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στον οικισμό Αμπέλια Τ. Δ. Κοκκινόβρυσης διασώζει αξιοπρόσεκτα αρχιτεκτονικά στοιχεία της ναοδομίας των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αι. ή των αρχών του 20ου αι.. Ο ναός έχει κηρυχθεί νεότερο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Άλλα Αξιόλογα Θρησκευτικά Μνημεία

Πρέπει να τονιστεί πως, εκτός από τα προαναφερόμενα μνημεία, υπάρχουν και άλλα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία, τα οποία συμβάλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή και θα μπορούσαν να αποδώσουν ακόμα περισσότερο μετά από μια καταγραφή και ένταξή τους σε τουριστικές – πολιτιστικές διαδρομές.
 
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο παλιός ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη διαδρομή από το Θέρμο προς το Μέγα Δένδρο και δίπλα το Μοναστήρι, αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου, στο κέντρο του οποίου υπάρχει περίβλεπτη πετροπελέκητη εκκλησία, και βρίσκεται σε λόφο που δεσπόζει της περιοχής του οικισμού Μέγα Δένδρο Θέρμου.
 
Στο Μέγα Δένδρο υπάρχουν τα θεμέλια του σπιτιού του Αγίου και στον ίδιο χώρο έχει κατασκευαστεί προσκύνημα στον Άγιο. Δίπλα υπάρχει ο σπουδαίος ναός της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας.
 
Στο Λευκό στον Ναό του Αγίου Γεωργίου (19ος αι.) κατά την παράδοση υπάρχει τύπωμα του ποδιού του αλόγου του Αγίου.
 
Ο Ναός του Αγίου Νικολάου στην Ανάληψη με το διπλό καμπαναριό (18ος αι.), ο Ναός του Αγίου Νικολάου στην Κόνισκα μετα εξαιρετικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής ξυλόγλυπτο τέμπλο, το σπήλαιο του Ιακώβου στην Ανάληψη, όπου ασκήτεψε ο Άγιος Ιάκωβος, πολλοί ενοριακοί ναοί στους πολυάριθμους οικισμούς του Δήμου και πολλά γραφικά ξωκλήσια, που συναντάμε σε πολλά σημεία του Δήμου, αποτελούν, επίσης, σημαντικά στοιχεία που αναφέρονται στον πλούτο των θρησκευτικών μνημείων της περιοχής. 

Δήλωση Προστασίας Δεδομένων Powered by SingularLogic