Συνεχίζονται οι προβολές παιδικών ταινιών στον Δήμο Θέρμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεχίζονται οι προβολές παιδικών ταινιών στον Δήμο Θέρμου.

Συνεχίζονται κάθε Παρασκευή οι προβολές παιδικών ταινιών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Θέρμου, στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δράσεων για παιδιά 5 έως 12 ετών. Την Παρασκευή 21 Ιουλίου και ώρα 11.30 το πρωΐ, θα προβληθεί η ταινία ‘’Τα μυαλά που κουβαλάς’’.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μουσικές – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θέρμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μουσικές – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θέρμου.

Ξεκινάει την Πέμπτη 20 Ιουλίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου σειρά μουσικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θέρμου, με τη στήριξη του δήμου και την γενική ονομασία “Καλοκαίρι 2017’’. Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας απευθυνόμενος στους δημότες αλλά και στους επισκέπτες του δήμου τους καλεί να στηρίξουν την προσπάθεια των φορέων που μετέχουν στην διοργάνωση των εκδηλώσεων με την παρουσία τους, αναφέροντας τα εξής:

“ Φίλες και Φίλοι,
Αγαπητοί επισκέπτες του Δήμου μας ,
Και το φετινό καλοκαίρι είναι πλούσιο σε εκδηλώσεις από Φορείς, Ομάδες νέων ανθρώπων, αλλά και Πολίτες που θέλουν να διατηρήσουν την παράδοση μας.
Το Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Θέρμου, ενισχύει την προσπάθεια όλων και παρέχει στήριξη σε συλλογικές και ατομικές πρωτοβουλίες, ώστε να χαρίσουμε μια νότα χαράς και αισιοδοξίας σε όλους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη δύναμη όσα καθημερινά ζουν.
Ευχαριστούμε θερμά, όλους που συνετέλεσαν στην διοργάνωση των παρακάτω εκδηλώσεων. Καλούμε όλους να στηρίξουν με την παρουσία τους τις καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις στα χωριά και τους οικισμούς του Δήμου μας, όλους τους επαγγελματίες που αγαπούν την παράδοση και πραγματοποιούν πανηγύρια, καθώς και τις εκδηλώσεις προς τιμήν του Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού.
Ο Πολιτισμός εξάλλου είναι το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση!
Ευχαριστούμε και ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού
και Δήμαρχος Θέρμoυ
Σπύρος Κωνσταντάρας”.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατεβάστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

             Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου.

Ένα χρόνο πριν, στις 17 Ιουλίου 2016, εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου. Ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την πολιτιστική και τουριστική προβολή της περιοχής, όσο και για την τεράστια σημασία που έχει η ύπαρξη ενός σύγχρονου και κατάλληλου χώρου για την ανάδειξη της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς αυτού του τόπου.

Στο Μουσείο φιλοξενούνται ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Αποτελεί δε ήδη σημείο αναφοράς για αρχαιολόγους και αρχαιολάτρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τα εγκαίνιά του, με πρωτοβουλία του Δήμου Θέρμου, κυκλοφόρησε από τον ΟΤΕ τηλεκάρτα με θέμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου. Η τηλεκάρτα απεικονίζει στην μία όψη το έμβλημα του δήμου και στην άλλη το κτίριο του νέου Μουσείου.

Ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας αναφορικά με την παρέλευση ενός χρόνου από τα εγκαίνια του Μουσείου και την κυκλοφορία της θεματικής τηλεκάρτας από τον ΟΤΕ δήλωσε τα εξής: “Με πρωτοβουλία του δήμου κυκλοφόρησε τηλεκάρτα με θέμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου, ενδυναμώνοντας την προβολή του τόπου μας. Ευχαριστώ τον Θέρμιο Γιώργο Παπανικολάου για την συνδρομή του και την κα. Βασιλική Αναστασίου του ομίλου ΟΤΕ για την έκδοση και κυκλοφορία της τηλεκάρτας“.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Επίσκεψη νεοσυλλέκτων  από το 2/39 Σύνταγμα Πεζικού Μεσολογγίου στον Δήμο Θέρμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Επίσκεψη νεοσυλλέκτων  από το 2/39 Σύνταγμα Πεζικού Μεσολογγίου στον Δήμο Θέρμου.

Την Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017 εκατό νεοσύλλεκτοι από  το 2/39 Σύνταγμα Πεζικού Μεσολογγίου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Δήμο Θέρμου και να γνωρίσουν  τα αξιοθέατα της πόλης και την πλούσια ιστορία της. Η επίσκεψη αυτή έγινε στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στον Δήμο Θέρμου και  την διοίκηση του 2/39 Σ.Π., μία συνεργασία που συνεχίζεται με την συνδιοργάνωση εκδήλωσης στο ΓΕΣ και στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.

Οι νεοσύλλεκτοι συνοδευόμενοι από τον διοικητή τους Συνταγματάρχη Δημήτριο Σπύρου και άλλους αξιωματικούς, επισκέφτηκαν την Ι.Μ. Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Θέρμου, το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου όπου και ξεναγήθηκαν και την πλατεία του Θέρμου όπου ευχαριστήθηκαν ιδιαίτερα την δροσιά των πλατανιών.

                                                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιτακτική η ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με το «μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου” στον Δήμο Θέρμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Επιτακτική η ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με το «μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου” στον Δήμο Θέρμου.

 Ο Δήμος Θέρμου καλεί όλους τους πολίτες, τους επαγγελματίες χωματουργικών μηχανημάτων, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της περιοχής, τους δασικούς υπαλλήλους και όσους κόβουν ή μεταφέρουν καυσόξυλα, καθώς και όλους όσους έρχονται με οποιονδήποτε τρόπο σε επαφή με το δάσος και ενδιαφέρονται για την διατήρησή του, να παραστούν στην εκδήλωση – ενημέρωση που διοργανώνει την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 στην αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου Θέρμου, ώστε να ενημερωθούν για το “μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου” και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προληφθεί ή να καταπολεμηθεί η ασθένεια η οποία απειλεί τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Στην εκδήλωση ομιλητής θα είναι ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, ο οποίος θα αναλύσει το σοβαρό αυτό θέμα και τις επιπτώσεις του στην τοπική χλωρίδα, καθώς επίσης και τους τρόπους πρόληψης και καταπολέμησης της ασθένειας.

Η ανάγκη για ενημέρωση των πολιτών κρίνεται επιτακτική, καθώς η ασθένεια πλησιάζει την περιοχή μας και η πρόληψη είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισής της. Η θανατηφόρος για τα δένδρα ασθένεια προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis platani και έχει νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Ελλάδα. Το παθογόνο διαδίδεται κυρίως με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και για τον λόγο αυτό ακριβώς η σωστή ενημέρωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία του μοναδικού φυσικού πλούτου της περιοχής, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διακήρυξη συνοπτικών διαγωνισμών για τέσσερα νέα έργα στον Δήμο Θέρμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διακήρυξη συνοπτικών διαγωνισμών για τέσσερα νέα έργα στον Δήμο Θέρμου.

Τέσσερα νέα έργα δρομολογούνται από τον Δήμο Θέρμου τα οποία αφορούν υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας, συντήρηση οδοποιίας, αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες και επισκευή Δημοτικού κτιρίου (πρώην Δημοτικό σχολείο Άνω Μυρτιάς), το οποίο θα χρησιμεύσει για να δημιουργηθεί “Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού” σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Μυρτιάς.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την διακήρυξη τεσσάρων νέων διαγωνισμών που θα διενεργηθούν από τις 11 μέχρι και τις 27 Ιουλίου. Αναλυτικά οι διακηρύξεις αφορούν τα κάτωθι έργα:

  1. «Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στις Τ.Κ. Θέρμου, Κάτω Χρυσοβίτσας, Μυρτιάς, Σιταραλώνων, Παμφίου, Ανάληψης και Κοκκινόβρυσης Δήμου Θέρμου» Προϋπολογισμού δημοπράτησης (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) ποσού 64.000€ και με ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού την 11η Ιουλίου 2017 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00π.μ.
  2. «Υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας για πρόληψη καταστροφών από θεομηνίες σε τοπικές κοινότητες και στην έδρα του δήμου» Προϋπολογισμού δημοπράτησης (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) ποσού 33.639€ και με ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού την 13η Ιουλίου 2017 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00π.μ.
  3. «Συντήρηση οδοποιίας τμήματος Ανάληψη – Ι.Μ. Ιωάννου Προδρόμου Ανάληψης για αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες» Προϋπολογισμού δημοπράτησης (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) ποσού 30.000€ και με ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού την 18η Ιουλίου 2017 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.00π.μ.
  4. «Επισκευή κτιρίου Δημοτικού σχολείου Μυρτιάς» Προϋπολογισμού δημοπράτησης (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) ποσού 30.000€ και με ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού την 27η Ιουλίου 2017 ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00π.μ.Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή συνεχίζουν την προσπάθεια δημιουργίας υποδομών και ανάπτυξης, καθώς και αντιμετώπισης της καθημερινότητας των πολιτών σε συνθήκες απόλυτης προσήλωσης στην ιδέα ορθής διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων και πλήρους διαφάνειας, κόντρα στην «θεωρία» και τα «πολλά λόγια» μιας αντιπολίτευσης που μόνο σκοπό έχει την καθυστέρηση, την υπονόμευση και τελικά την ματαίωση των έργων για να δρέψει μόνο εκλογικούς καρπούς.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνδιοργάνωση διημερίδας για τα 120 χρόνια ανασκαφών στο Θέρμο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνδιοργάνωση διημερίδας για τα 120 χρόνια ανασκαφών στο Θέρμο.

Ο Δήμος Θέρμου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδας και η Εταιρεία Φίλων Μουσείου & Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου, συνδιοργανώνουν διημερίδα με θέμα “ ΑΡΧΑΙΟΣ ΘΕΡΜΟΣ 1897-2017, 120 χρόνια ανασκαφών” και γενικό τίτλο “ΘΕΡΜΙΚΑ 2017”, το Σάββατο 1 Ιουλίου και την Κυριακή 2 Ιουλίου.

Η διημερίδα είναι αφιερωμένη στα 120 χρόνια από την ταύτιση του Ιερού του Απόλλωνος Θερμίου και την έναρξη της συστηματικής ανασκαφής από τους Γ. Σωτηριάδη και Κ. Α. Ρωμαίο, για λογαριασμό της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Ο Θέρμος, που έμελε να γίνει γνωστός στην Ιστορία ως το θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας, αποτελεί σήμερα, 120 χρόνια μετά τον εντοπισμό του, κοιτίδα πολιτισμού και τόπο γέννησης της δημοκρατίας.

Η πραγματοποίηση της διημερίδας συμπίπτει με τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου, το οποίο φιλοξενεί στις συλλογές της μόνιμης έκθεσής του τα θησαυρίσματα αυτής της πολυετούς ανασκαφικής έρευνας.

Οι εργασίες της διημερίδας αρχίζουν το Σάββατο 1 Ιουλίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Θέρμου και ολοκληρώνονται την επομένη με ξενάγηση στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου και στο Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου. Τη διημερίδα θα πλαισιώνει φωτογραφική έκθεση με εποπτικό υλικό της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, από τις πρώτες ανασκαφές του Ιερού του Απόλλωνος Θερμίου.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έναρξη δωρεάν καλοκαιρινών εργαστηρίων θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά στον Δήμο Θέρμου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Έναρξη δωρεάν καλοκαιρινών εργαστηρίων θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά στον Δήμο Θέρμου.

               Οι πολιτιστικές δράσεις και αναζητήσεις συνεχίζονται και το καλοκαίρι στον Δήμο Θέρμου. Μία σημαντική δραστηριότητα είναι η έναρξη δωρεάν πρωινών καλοκαιρινών εργαστηρίων θεατρικού παιχνιδιού στο χώρο του Δημαρχείου Θέρμου, για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα και το θεατρικό παιχνίδι τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους αλλά βρίσκουν και την δική τους θέση μέσα σε αυτόν. Τα παιδιά εξερευνούν, συμμετέχουν, χαίρονται, μαθαίνουν να συνδέονται, επικοινωνούν με αφορμή μια ιστορία, μια εικόνα, ένα παραμύθι, ένα συναίσθημα, μια κίνηση του σώματος, μια αυθόρμητη στιγμή. Ενθαρρύνονται να ανακαλύψουν ικανότητες και εμπειρίες, τις οποίες  σταδιακά θα αναπτύξουν στο κοινό παίξιμο με την ομάδα.

              Οι εγγραφές ξεκινούν στις 26 Ιουνίου στον χώρο του Δημαρχείου Θέρμου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην κ. Ειρήνη Κοψαλή (υπεύθυνη των τμημάτων) τηλ. επικοινωνίας 2644360131. Τα τμήματα θα λειτουργήσουν έως το τέλος του Ιουλίου και η δράση αφορά όλα τα παιδιά που επιθυμούν να συμμετέχουν, είτε κατοικούν μόνιμα στο Θέρμο είτε θα βρίσκονται αυτό το διάστημα ως επισκέπτες  στην περιοχή.

 

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αλλαγή ημερομηνίας στην εκδήλωση του Δήμου Θέρμου για το «μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αλλαγή ημερομηνίας στην εκδήλωση του Δήμου Θέρμου για το «μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου».

Η προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου εκδήλωση του Δήμου Θέρμου για το ‘’μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου” θα πραγματοποιηθεί τελικά μία ημέρα αργότερα. Συγκεκριμένα την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 και ώρα 11 το πρωΐ, στην αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου Θέρμου, ο δασολόγος φυτοπαθολόγος Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, θα αναλύσει το θέμα και τις επιπτώσεις του στην τοπική χλωρίδα. Πρόκειται για μία ασθένεια που πλησιάζει στην περιοχή μας και είναι χρήσιμο να υπάρχει η σωστή και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με αυτή.

Καλούνται όλοι οι πολίτες, οι επαγγελματίες χωματουργικών μηχανημάτων, οι κτηνοτρόφοι και όσοι κόβουν ή μεταφέρουν καυσόξυλα, οι αγρότες της περιοχής, και οι δασικοί υπάλληλοι, να παραστούν στην εκδήλωση ώστε να ενημερωθούν για το πρόβλημα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφετηρία για στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία, η αδελφοποίηση του Δήμου Θέρμου με τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου Λήμνου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφετηρία για στενή και πολυεπίπεδη συνεργασία, η αδελφοποίηση του Δήμου Θέρμου με τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου Λήμνου.

Στις 17 Ιουνίου 2017, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης Πεσόντων Αεροπόρων που διοργάνωσε ο Δήμος Θέρμου για να τιμήσει τους Πεσόντες Αεροπόρους του, έγινε και η τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Θέρμου με τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου Λήμνου. Στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου, ως γνωστόν, σκοτώθηκε ο υποσμηναγός Νικόλαος Ανδρέα Σιαλμάς κατά τη διάρκεια αποστολής αναχαιτίσεως τουρ­κι­­κών αεροσκαφών, χειριζόμενος αεροσκάφος F-1CG της 342 Μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης,  στις 18 Ιουνίου 1992.

Μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης οι δύο δήμαρχοι τόνισαν στις ομιλίες τους πως πρόθεσή τους είναι η πράξη αυτή να μη περιοριστεί στον καθαρά συμβολικό της χαρακτήρα, αλλά να αποτελέσει την απαρχή μιας στενής συνεργασίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και σε κάθε αφορμή, επ’ ωφελεία και των δύο δήμων και κατά συνέπεια των δημοτών τους. Μια συνεργασία που μπορεί να έχει τη μορφή πολιτιστικών εκδηλώσεων, την προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, την ανάδειξη εκατέρωθεν των στοιχείων εκείνων που προβάλουν τον κάθε δήμο και των ιδιαιτεροτήτων που τον καθιστούν μοναδικό, του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος και των δύο και των παρακαταθηκών που αφήνει και πολλά άλλα.

Η εν λόγω συνεργασία αναμένεται να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, αρχικά με ανταλλαγή επισκέψεων και «συνδετικούς κρίκους» το Μνημείο του Νικολάου Σιαλμά το οποίο αποτελεί ξεχωριστό σημείο αναφοράς του Αγίου Ευστρατίου στο ομώνυμο ακρωτήρι, στο νότιο άκρο του νησιού και το Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στον Λόφο του Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δέντρο Θέρμου. Τα δύο Μνημεία όπως άλλωστε και η θυσία για την πατρίδα του ηρωϊκού τέκνου της Αιτωλικής πόλης, αποτελούν το κοινό σημείο αναφοράς των δύο δήμων και τον καθοριστικό παράγοντα που οδήγησε στην αδελφοποίησή τους.

Χαρακτηριστική για την προοπτική της συνεργασίας και την σημασία που αποδίδεται σε αυτή, είναι η δήλωση του Δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα κατά την τελετή αδελφοποίησης των δύο δήμων, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμου: “Μια σημαντική στιγμή για τους δύο δήμους είναι η Αδελφοποίηση, η οποία ως θεσμός θα πετύχει μια ευρύτερη συνεργασία. Προπομπός αυτής της ημέρας είναι η επίσκεψη του Συλλόγου Θερμίων Αθηνών στον Αη Στράτη. Προχωρούμε με τους καλύτερους οιωνούς“.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ιδέας της αδελφοποίησης, διαδραμάτισε ο Σύλλογος Θερμίων “Θέρμιος Απόλλων”.

Χρήσιμο είναι επίσης να δημοσιοποιηθεί το κείμενο του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης των δύο δήμων, το οποίο έχει ως εξής: “Πρωτόκολλο αδελφοποίησης. Στο Θέρμο, σήμερα Σάββατο 17 Ιουνίου του 2017 και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΜΝΗΜΗΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας και η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου κα. Μαρία Κακαλή οι οποίοι ενεργούν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου και του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Ευστρατίου αντίστοιχα που ελήφθησαν σύμφωνα με το άρθρο 220 του Ν. 3463/2009 ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ ανακηρύσσοντας τον Δήμο Θέρμου και τον Δήμο Αγίου Ευστρατίου ΑΔΕΛΦΟΥΣΠΡΟΟΙΜΙΟ  Το γεγονός ότι στις 18 Ιουνίου 1992 έπεσε ηρωϊκά στην περιοχή του Αγίου Ευστρατίου ο Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς από το Θέρμο κατά την διάρκεια αερομαχίας με Τουρκικά F-16, υπερασπιζόμενος την πατρίδα, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Δήμων μας που επισημοποιείται και αποκτά καινούργια προοπτική με την υπογραφή του παρόντος Πρωτοκόλλου.  ΣΤΟΧΟΙ  Γενικοί στόχοι της Αδελφοποίησης είναι: Η ανάπτυξη δυναμικών και αγωνιστικών παρεμβάσεων, δράσεων και πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας. Η προαγωγή των οικονομικών, πολιτιστικών, μορφωτικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των Δήμων μας και η ενδυνάμωση των σχέσεων αμοιβαίας φιλίας, εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Η προβολή και ανάδειξη της Ιστορίας των Πόλεων και περιοχών.  ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ  Ειδικότερα, ο Δήμος Θέρμου και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου ως ανωτέρω εκπροσωπούνται, ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ Να εργαστούν από κοινού για την ανάπτυξη σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας με έμφαση στους τομείς της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού, της Κοινωνικής Πολιτικής, της Προβολής και Ανάπτυξης της Τοπικής Ιστορίας, της Νέας Γενιάς, του Αθλητισμού, της Αυτοδιοικητικής Λειτουργίας, του Τουρισμού, της Ανάπτυξης και της Προστασίας του Περιβάλλοντος. Στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ Την ανταλλαγή εμπειριών, γνώσεων και απόψεων σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς. Την καθιέρωση σε ετήσια βάση πολιτιστικών και αθλητικών ανταλλαγών. Την ανάπτυξη και τον συντονισμό προγραμμάτων και δράσεων για την προβολή της Νεώτερης Ιστορίας των δύο περιοχών (Συνέδρια, Αφιερωματικές εκδηλώσεις, Εκδόσεις κ.ά.) Την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων με τη συμμετοχή της Νέας Γενιάς και την ανταλλαγή αντιπροσωπειών νέων στους διάφορους τομείς της συνεργασίας. Την ανταλλαγή αποστολών και ομάδων εργασίας στον τομέα της Αυτοδιοικητικής λειτουργίας και δράσης. Την ανάπτυξη κοινής και συντονισμένης πρωτοβουλίας για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της Ειρήνης.  αποφασιστεί από κοινού.  ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ  Η επίτευξη των γενικότερων και ειδικότερων στόχων του Πρωτοκόλλου θα πραγματοποιηθεί με την ανταλλαγή αποστολών και ομάδων εργασίας, που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση των ανωτέρω αναφερόμενων στόχων. Κοινή επιτροπή που ορίζεται από τα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια θα παρακολουθούν την υλοποίηση των συμφωνηθέντων του παρόντος Πρωτοκόλλου – Συμφώνου Αδελφοποίησης, Φιλίας και Συνεργασίας. Το παρόν Πρωτόκολλο υπογράφεται σήμερα 17 Ιουνίου 2017 στο Θέρμο όπου πραγματοποιείται η Αδελφοποίηση. Θέρμο 17 Ιουνίου 2017  ο Δήμαρχος Θέρμου ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΑΛΗ“.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ