Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου η ιατρική εξέταση ηλικιωμένων πολιτών στις Τ.Κ. Ανάληψης και Μαραθιά του Δήμου Θέρμου.

   Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13/12/2017 η ιατρική εξέταση ηλικιωμένων πολιτών στις Τ.Κ. Ανάληψης και Μαραθιά του Δήμου Θέρμου, από ιατρικό κλιμάκιο του 2/39 Σ.Π. Μεσολογγίου. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων υποδέχτηκαν τους στρατιωτικούς ιατρούς εγκάρδια και με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης για τις ιατρικές υπηρεσίες που τους προσέφεραν, την ανθρώπινη προσέγγιση και επαφή, καθώς και για το ενδιαφέρον που επέδειξαν με την επίσκεψή τους στις ορεινές περιοχές που κατοικούν.

Η Δημοτική Αρχή Θέρμου εκφράζει τις θερμές τις ευχαριστίες στους ιατρούς και στο 2/39 Σ.Π. Μεσολογγίου, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της συγκεκριμένης δράσης για έναν ορεινό δήμο όπως αυτός του Θέρμου και το πόσο πολύτιμη είναι για τους ηλικιωμένους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Ανθρώπων που παρά τον μικρό αριθμό τους, δίνουν ζωή όλες τις εποχές του χρόνου στις ορεινές κοινότητες που βρίσκονται, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται η διαβίωσή τους σε αυτές (προσβασιμότητα, επικοινωνία κλπ.).

Η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να έχει συνέχεια, καθώς υπάρχει η θέληση να πραγματοποιηθούν ανάλογες επισκέψεις στρατιωτικών ιατρών και σε άλλες ορεινές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θέρμου το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ηλικιωμένους κατοίκους ορεινών περιοχών του δήμου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες μετακίνησης και πρόσβασης στο Κ.Υ. Θέρμου και σε άλλες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Χριστουγεννιάτικη έκθεση – Bazaar από την εικαστικό Βασιλική Μπίσσα από τις 15 Δεκεμβρίου και για μία εβδομάδα στο Δημαρχείο Θέρμου.

Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Θέρμου, θα πραγματοποιηθεί Χριστουγεννιάτικη έκθεση – bazaar από την εικαστικό Βασιλική Μπίσσα, από τις 15 Δεκεμβρίου και για μια εβδομάδα και ώρες 9 το πρωί έως 2 το μεσημέρι και 4 το απόγευμα έως 8.30 το βράδυ, στο αίθριο του δημαρχείου  στο Θέρμο.

Η κ. Μπίσσα θα εξηγήσει στους επισκέπτες της έκθεσης πως μπορούν να ξαναδώσουν ζωή σε παλιά αντικείμενα και έπιπλα και να τα κάνουν χρηστικά. Η εικαστικός με μεγάλη εμπειρία μέσα από την ενασχόλησή της με πατίνες, με αναπαλαιώσεις επίπλων , με αλλαγές χρωμάτων σε έπιπλα και ξύλινες επιφάνειες όπως ντουλάπες και εσωτερικές πόρτες, θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών για να τους  αποκαλύψει τα μυστικά της τέχνης της αναπαλαίωσης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης η κ. Μπίσσα, επισκεπτόμενη τον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο Θέρμου, θα δώσει χαρά στους μικρούς μαθητές αναπαλαιώνοντας μαζί τους παλιά αγαπημένα τους αντικείμενα.

                                                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Αρχίζουν απόψε οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στον Δήμο Θέρμου.

Το Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Θέρμου αναγγέλλει την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που θα γίνουν στον δήμο, ξεκινώντας με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία ενώ θα ακολουθήσουν πολλά events.

«Σήμερα Σάββατο 9 Δεκεμβρίου  2017, στις 7:00 απόγευμα θα φωταγωγηθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας. Θα ακολουθήσει μοντέρνος χορός από τα τμήματα του ΕΟΘ.

Ώρα 7:30 μ.μ. θα προσφερθεί  Ρακόμελο ,  σοκολάτα, μελομακάρονα, μπισκότα, Ζαχαρωτά… στο φιλόξενο  Χριστουγεννιάτικο χωριό του Θέρμου…. στην πηγή των ευχών!

Ακολουθεί  Face painting , παιχνίδια και θα χορέψουν όλοι σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς! Θα Ζωγραφίσουν  και θα στείλουν ευχές τα παιδιά συντροφιά   με την υπέροχη Ειρήνη Κοψαλή την ηθοποιό του Δήμου Θέρμου!

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημαρχείου Θέρμου: Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θέρμου συντροφιά με τους ηλιωμένους σε μια όμορφη  χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Προβολή βίντεο

Κάλαντα και τραγούδια από τη χορωδία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Θέρμου.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα προσφερθούν κεράσματα , τσάι και δωράκια.

Σας περιμένουμε!

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ! 

Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου 09Θέρμου.»

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία έγιναν οι δωρεάν αλλεργιολογικοί έλεγχοι σε πολίτες στο χώρο του Δημαρχείου Θέρμου στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.

Με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Θέρμου και των εταιρειών Virtus Pharma και Alfamedica A.E.-HAL και με σημαντική συμμετοχή δημοτών, έγιναν στις 6 και 7 Δεκεμβρίου δωρεάν αλλεργιολογικοί έλεγχοι στο χώρο του Δημαρχείου Θέρμου.  Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις από το νεοσύστατο Κέντρο Κοινότητας του Δ. Θέρμου, πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι έχουν στόχο την έγκαιρη διάγνωση, ώστε  με την κατάλληλη αντιμετώπιση να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες των  αλλεργικών παθήσεων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών. Σε αυτούς τους ελέγχους δίνεται προτεραιότητα, σε άτομα που δεν έχουν την οικονομική ή ασφαλιστική κάλυψη για έλεγχο σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό κέντρο.

                                                          ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιατρική εξέταση ηλικιωμένων πολιτών στις Τ.Κ. Ανάληψης και Μαραθιά την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, από ορθοπαιδικό ιατρό του 2/39 Σ.Π. Μεσολογγίου .

Στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στον Δήμο Θέρμου και  την διοίκηση του 2/39 Σ.Π. Μεσολογγίου «Σ/χης Καραχρήστος», την Τετάρτη 13/12/2017 ορθοπεδικός ιατρός που υπηρετεί στο 2/39 Σύνταγμα Πεζικού, θα βρίσκεται στα αγροτικά ιατρεία των Τ.Κ. Ανάληψης και Μαραθιά για την ιατρική εξέταση των ηλικιωμένων πολιτών.

Ανάλογες επισκέψεις Στρατιωτικών Ιατρών θα γίνουν και σε άλλες ορεινές Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θέρμου το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της προσπάθειας παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε ηλικιωμένους κατοίκους ορεινών περιοχών του δήμου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες μετακίνησης και πρόσβασης στο Κ.Υ. Θέρμου και σε άλλες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η Δημοτική Αρχή Θέρμου εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς τον Διοικητή του 2/39 Σ.Π. αλλά και τους Στρατιωτικούς Ιατρούς, για την θετική τους ανταπόκριση στο αίτημα του δήμου και κατά συνέπεια για την σημαντική κοινωνική τους προσφορά.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χρηματοδότηση από τον Δήμο Θέρμου της μεταφοράς των νηπίων από τα ορεινά χωριά στον Παιδικό Σταθμό Θέρμου.

Η  Δημοτική Αρχή Θέρμου, κατόπιν εισήγησης του Προέδρου του  Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Παιδείας Δήμου Θέρμου κ. Γεωργίου Κ. Γλαβά, χρηματοδότησε με το ποσό των 20.000,00 ευρώ από πόρους του δήμου δέκα (10) δρομολόγια με ΤΑΧΙ για την  μεταφορά  των νηπίων  από και προς τον Παιδικό Σταθμό Θέρμου.

Με την απόφαση αυτή η δημοτική αρχή δίνει έμφαση στην ασφαλή μεταφορά τους, αλλά  και στην δυνατότητα της συμμετοχής στις δραστηριότητες του Παιδικού Σταθμού Θέρμου όλων των  νηπίων,  ακόμη και αυτών που βρίσκονται στα ορεινά χωριά του Δήμου μας, χωρίς καμία επιβάρυνση των γονέων τους.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση – πρόταση του Δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα στην έκτακτη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

O Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας παραβρέθηκε στην έκτακτη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, που έγινε στην Πάτρα την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 και είχε θέμα τις φυσικές καταστροφές οι οποίες έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία. Ειδικότερα στην παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη υλοποίησης και χρηματοδότησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Θέρμου όπως:

1. Άμεση συμβατοποίηση του έργου Θέρμου – Δρυμώνα – Νεροχώρι – Αργυρό Πηγάδι προϋπολογισμού 1.100.000 €.

2. Μελέτη – κατασκευή γέφυρας στη θέση  «Μύλος» του δρόμου Αμβρακιά – Αργυρό Πηγάδι, καθώς και στον οικισμό Νεροσύρτη Τ.Κ. Χαλικίου.

3. Συζήτηση και λήψη απόφασης του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου για χρηματοδότηση  του συνόλου  της ορεινής οδοποιίας του δήμου, αφού με την κατασκευή των δρόμων θα θωρακιστεί και αντιπλημμυρικά ο ορεινός όγκος, δεδομένου ότι θα  προβλεφθούν τάφροι  απορροής, οχετοί, γέφυρες, τοιχία αντιστήριξης κ.α.

Την απόφαση αυτή ζήτησε ο Δήμαρχος να την λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου  τον Ιανουάριο στην Πάτρα, όπου θα παραβρεθεί ο Πρωθυπουργός   κ. Αλέξης Τσίπρας.

4. Απαλλαγή καταβολής διοδίων όσων χρησιμοποιούν την Ιόνια Οδό (τμήμα από Κουβαρά έως Μεσολόγγι), για το διάστημα που διαρκούν οι εργασίες αποκατάστασης του δρόμου στην «Κλεισούρα».

5. Άμεση χρηματοδότηση του καθέτου άξονα από Ιόνια Οδό προς Αγρίνιο και χρηματοδότηση του έργου του δρόμου Θέρμου – Αγρίνιου, ώστε να προκύψει ένας οδικός άξονας που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νομού και του δήμου μας.

6. Σύγκληση Περιφερειακού Συμβουλίου στην Αιτωλοακαρνανία για ουσιαστική και αποφασιστική αντιμετώπιση των θεμάτων του νομού, αναφορικά με την αντιπλημμυρική προστασία.

Τέλος ο δήμαρχος εξέφρασε τον δημόσιο έπαινο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Αστυνομία και σε όλες τις υπηρεσίες, που συνέβαλαν να μην έχουμε απώλεια ανθρώπων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του Δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Δήλωση με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου η οποία έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, έκανε ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας. Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου Θέρμου έχει ως εξής:

“Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας αξίζει να αναφερθούμε ότι ο Δήμος Θέρμου βελτίωσε αισθητά τις υποδομές για τα άτομα με αναπηρία και συμπαρίσταται ενεργά σε δράσεις  σωματείων του νομού Αιτωλ/νίας που φροντίζουν για την  ισότιμη συμμετοχή των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία.

Ειδικότερα: Από το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V/A Ελλάδα –  Ιταλία  (EL-IT) 2014-2020 εγκρίθηκαν δράσεις   496.587,00€ για εξασφάλιση:

1) Έργων  προσβασιμότητας σε ιστορικούς, πολιτιστικούς και ιδιαίτερους χώρους των ΑμΕΑ .

2) Δράσεις δημοσιότητας (ημερίδες, καταχωρήσεις στον τύπο, δημιουργία ιστοσελίδας κ.α.).

3) Διεξαγωγή Συνεδρίου. Δημιουργία θεματικών εργαστηρίων για ΑμΕΑ.

4) Κατασκευάσθηκαν ήδη δύο ράμπες για πρόσβαση σε υπηρεσίες του δήμου. Κατασκευάσθηκε ήδη ειδικό WC  στο ισόγειο του Δημαρχείου Θέρμου και πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία.

5)  Υπήρξε πρόβλεψη θέσεων για στάθμευση οχημάτων ΑμΕΑ (εκκρεμεί έγκριση Κυκλοφοριακής Μελέτης λόγω προσφυγής).

6) Υπάρχει άριστη συνεργασία με σωματεία (ΕΛΕΠΑΠ, Ηλιαχτίδα, Εργαστήρι Παναγία Ελεούσα).

Τα συγκεκριμένο έργα  και δράσεις αναμένεται να ενισχύσουν την προσβασιμότητα των Αμ.Ε.Α. σε διάφορους ιστορικούς, πολιτιστικούς, ιδιαίτερους χώρους, υπηρεσίες  και ένταξή τους στην κοινωνία ισότιμα  που φανερώνει επιπλέον την ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής Θέρμου.”

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δράσεις προϋπολογισμού δαπάνης 496.587 ευρώ εγκρίθηκαν για τον Δήμο Θέρμου στα πλαίσια του προγράμματος Interreg V/A Ελλάδα –  Ιταλία  (EL-IT) 2014-2020.

Από το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V/A Ελλάδα –  Ιταλία  (EL-IT) 2014-2020 εγκρίθηκαν δράσεις προϋπολογισμού δαπάνης  496.587,00€ οι οποίες αφορούν τον Δήμο Θέρμου.

 Στα πλαίσια της 1ης Πρόσκλησης του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V/A Ελλάδα –  Ιταλία  (EL-IT) 2014-2020, ο Δήμος Θέρμου συμμετείχε ενεργά στην υποβολή πρότασης  με τίτλο CROSS THE GAPACCESSIBILITY FOR SOCIAL AND CULTURAL INCLUSION (CROSS THE GAP)» που εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση», Ειδικό στόχο 2.1: «Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της πολιτιστικής κληρονομίας και των φυσικών πόρων στις περιοχές του Προγράμματος » εντάχθηκε ο Δήμος Θέρμου. Το εν λόγω Έργο εγκρίθηκε από αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης και θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το Μάιο του 2018. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους 2.383.940,50 €, ενώ για τον Δήμο Θέρμου αυτός ανέρχεται στο ποσό των 496.587,00 €. Επικεφαλής Εταίρος του Έργου  είναι ο Δήμος του Μπιτόντο (Bitonto) (Περιοχή Μπάρι) και εταίροι του Έργου είναι ο Δήμος Λέτσε, ο Δήμος Θέρμου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. 

 Όσον αφορά τις δράσεις του έργου, πέραν του πακέτου εργασίας  που αφορά τη διαχείριση του, ο Δήμος Θέρμου προβλέπεται να πραγματοποιήσει τις ακόλουθες:  

α) Συμμετοχή σε δράσεις προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων και διοργάνωση της τελικής εκδήλωσης του έργου

β) Δράσεις δημοσιότητας του Έργου (όπως ημερίδες, καταχωρήσεις στον τύπο, δημιουργία ιστοσελίδας κ.α.)

γ) Διεξαγωγή Συνεδρίου σχετικά με το Έργο.

δ) Τεχνικά Έργα σε διάφορα σημεία ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Δήμου (όπως γέφυρα Αρτοτίβας, καταρράκτης Μοκιστιάνου, Βρύση Πατροκοσμά, Πηγές Κεφαλοβρύσου). Ειδικότερα προβλέπονται τα παρακάτω:

1) Τοξωτή γέφυρα Αρτοτίβας: Προτείνεται η πλακόστρωση δρόμου 800μ και πλάτους 3μ για πρόσβαση ατόμων ΑμΕΑ.

2) Φαράγγι Μυρτιάς-Καταρράκτες Μοκιστιάνου: Προτείνεται η πλακόστρωση δρόμου και για πρόσβαση ατόμων ΑμΕΑ.

3) Πηγές Κεφαλοβρύσου-Κόφτρας: Προτείνεται η κατασκευή δύο ραμπών αριστερά και δεξιά για την πρόσβαση ΑμΕΑ

4) Ιστορική Βρύση Αγ. Κοσμά του Αιτωλού: Προτείνεται η κατασκευή δύο ραμπών αριστερά και δεξιά για την πρόσβαση ΑμΕΑ

ε) Δημιουργία θεματικών εργαστηρίων για ΑμΕΑ.

        Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ενισχύσει τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά στην προσβασιμότητα των Αμ.Ε.Α. σε διάφορους ιστορικούς, πολιτιστικούς και ιδιαίτερους χώρους και ένταξή τους στην κοινωνία ισότιμα και φανερώνει επιπλέον την ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής, αλλά και το σχέδιό της  να προβάλλει τα μνημεία του τόπου μας σε όλους τους πολίτες. 

 

 

                                         ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και παραδόθηκε προς χρήση η Παιδική Χαρά Θέρμου με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και παραδόθηκε προς χρήση ένα ακόμη σημαντικό έργο στον Δήμο Θέρμου. Πρόκειται για την Παιδική Χαρά η οποία  βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Θέρμου, παραπλεύρως του Δημαρχείου και καλύπτει ένα σημαντικό κενό που υπήρχε στον δήμο αναφορικά με την ύπαρξη χώρων παιχνιδιού και αναψυχής των παιδιών.

Η Παιδική Χαρά Θέρμου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις προδιαγραφές που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών. Αποσκοπεί ο παιδότοπος να γίνει αγαπητός στα παιδιά, όπου θα αθλούνται και θα ψυχαγωγούνται σε αυτόν.

Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στο ποσό των 120.000 ευρώ και εντάχθηκε στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» και η χρηματοδότηση έγινε τον Νοέμβριο του 2014.

Παρακαλούνται οι γονείς και τα παιδιά να σεβαστούν το χώρο και τα όργανα και να τα χρησιμοποιούν ανάλογα με την ηλικία, ώστε να αποφευχθούν φθορές και ατυχήματα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ